27 de gen. 2011

Preparació del terreny

Un cop ja tenim el disseny el que hem fet ha estat desherbar la parcel·la, manualment i amb l’ajut d’una desbrossadora. L’herba que em arrencat la deixem a la parcel·la per triturar-la amb el motocultor per tal de fer “adob verd”. El següent pas es passar el motocultor per tal de trencar las crosta dura del damunt de la terra erma.
Una vegada fet això, no cal aprofundir molt, agafem cabassos de fem de cavall i l’escampem per damunt la terra. Desprès passem el motocultor diverses vegades i creuant les passades per que quedi ven mesclat la terra amb el fem.
Ens esperem una setmana abans de tornar a llaurar, aquesta vegada ja per fer el bancals i plantar.

25 de gen. 2011

Preparem l'hort

Abans de començar a plantar hem de tenir en compte l'espai que volem utilitzar.
Nosaltres plantarem en "bancals" per aprofitar al màxim l'espai i facilitar les tasques de manteniment i reg. Hem de pensar també en la quantitat de verdures que necessitem per al nostre consum, i l'espai que necessiten les plantes per desenvolupar-se.
Un cop definit el terreny on plantar, comencem a pensar en les primeres espècies per poder planificar les rotacions i les associacions.
Aquí teniu el plànol del que serà el nostre hort:

També hem pensar en quina forma de reg utilitzarem. Hem decidit utilitzar reg  per degoteig ja que es el mètode que permet estalviar mes aigua i, al posar-li programador, també estalviarem temps.

La nostra idea és fer l'hort de manera ecològica per intentar cultivar hortalisses el més sanes possible i no contaminar el terreny. Per això el farem per a consum propi, tenint en compte el nostre ritme de consum mensual. Els adobs seran ecològics o naturals, i el planter i les llavors seran de proximitat, intentant aconseguir-ne d'autòctones. També intentarem recuperar alguna espècie antiga.
En aquest temps hi ha un interès creixent en aquest tipus de cultiu, i des d'aquí us animem a buscar la informació en els diferents moviments que hi ha arreu del territori.

A més també heu de pensar que no només es poden cultivar les verdures si disposes de terreny. Existeixen al mercat molts recursos que us poden permetre tenir un hort a la terrassa o balcó.

19 de gen. 2011

comencem!

Ens fa molta il·lusió començar aquest blog a la vegada que comencem el nostre hortet. No som pagesos, però hi posarem tots els esforços per a que ens donin uns bons fruits!! Això si, comptarem amb els consells d'un pagès que te molta experiència, i aconsegueix coses com aquestes:



Esperem aconseguir uns enciams com aquests!

Però no només volem aconseguir que creixin, sinó que ho volem fer de la manera més natural possible per a que el gust saborós i les propietats nutricionals ens beneficïin al màxim.

Per fer això, i abans de començar a preparar i cultivar l'hort, cal documentar-nos per decidir què és el que hem de fer. Tot el que hem après i el que aprendrem anirà sortint.
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa