14 de febr. 2011

compostatge

El que hem fet aquest cap de setmana ha estat preparar els nostres compostadors. Hi ha moltes maneres de fer el compost,tant de restes que s'hi fiquen com els recipients que s'utilitzen. Nosaltres ens hem decidit per la manera més econòmica: hem agafat una malla metàl·lica de 2mm (disponibles en ferreteries o centres de jardineria) i l'hem fixat de manera cilíndrica amb un perímetre de 90cm. Això ho hem posat al lloc on anirà definitivament, i l'hi hem col·locat capes successives d'entre 5-20 cm de matèria orgànica. La matèria orgànica pot ser restes de menjar, com fulles de col, de bròquil, peles de patata i de pastanaga...(no hi poseu  restes animals ni olis) i restes del jardí (restes de poda, fulles seques, herba...). Entre les capes de matèria orgànica es posa un activador de compost. Nosaltres ens hem decidit per un preparat de bactèries que vénen fet, ja que és la primera vegada i volem accelerar el procés, però hi podeu afegir-hi farina d'alfals, compost fresc antic, que ja tingueu, o fem d'animal. Són productes que ténen bactèries que ens acceleraran el procès de compostatge.

Una vegada ho teniu tot al compostador, s'ha d'humitejar, i s'ha de mantenir sempre una mica humit, però sense que s'estanqui.

I cada 15 dies s'ha de voltejar. Ho farem per la part de sobre el compostador amb l'ajuda d'una forca.

El compost hauria de ser útil al cap de 2-3 mesos d'haver començat el procès, depèn del clima, l'època de l'any i la humitat. Si el que voleu aconseguir és "mantillo", ho haureu de deixar uns 2 anys.

A partir d'ara, totes les restes de la cuina les anirem posant al compostador. Així aconseguim tancar un cicle a casa nostra: plantem, recollim i retornem a la terra.

I així ens han quedat els nostres primers compostadors casolans:


En aquest enllaç hi trobareu molta informació: compostadores.com. Aquí també trobareu informació sobre el vermicompost, una altra manera de fer adob per al teu hort o jardí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa